Patelnia na indukcję? Jak wybrać?

Myśląc, że jeśli posiada się kuchenkę indukcyjną, to wszystkie potrawy wyjdą smacznie i szybko, jest się w dużym błędzie. Jak wiele innych rzeczy, które są jedna od drugiej uzależnione, tak urządzenie kuchenne wymaga odpowiedniej patelni, aby efekt kulinarny był zadowalający, a sam sprzęt działał poprawnie. 

Płyta indukcyjna coraz częściej zasila komplet sprzętów AGD, mieszczących się w domach, dlatego oferta naczyń, dostosowanych do używania na tego typu sprzęcie, jest coraz liczniejsza. Ich specyfika wymaga dna wykonanego z ferromagnetycznego materiału, który będzie przez kuchenkę „widzialny”. Każdy, gotujący domownik wie, że wśród znajdujących się w domowym asortymencie naczyń, są takie, których używa się cyklicznie, a zdarzają się i te, które w kuchenką nie miały wiele wspólnego. Patelnia indukcyjna z pewnością należy do pierwszej kategorii, dlatego decydując się na jej zakup, warto polegać na tym, aby była ona uniwersalna i wytrzymała, tak żeby służyła przez długi czas.

Patelnia Nature 20 cm od Dajar

Aby mieć pewność, że wybrany model naczynia nadaje się do użytku na płycie indukcyjnej, warto mieć w głowie symbol indukcji, czyli zwojnicę, która informuje o „zielonym świetle” do używania patelni na tym sprzęcie. Sam wygląd garnka to już kwestia gustu i potrzeb, ponieważ zróżnicowana oferta, dostępna w sklepach, potrafi zadowolić każdego.

Ważnym aspektem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest także grubość dna patelni, które powinno być szersze niż 4mm, co daje pewność stałego utrzymywania ciepła, ale także jest odporne na deformację pod wpływem temperatury, w trakcie użytkowania. Na myśl przychodzi o razu zależność wagi naczynia, które oczywiście im cięższe tym lepiej. Ale to nie jedyne składowe świadczące o dobrej jakości. Warto, by wybrana patelnia była odlana z jednej formy, ponieważ im więcej elementów ją tworzących, tym samo naczynie jest mniej odporne na odkształcenia.

Nie mniej ważna jest powłoka, która pokrywa garnki używane na indukcji. Wśród nich można wyróżnić standardowe naczynia wykonane ze stali, lub bardziej nowoczesne, wyprodukowane z aluminium, które jest materiałem tańszym, ale i lżejszym i szybko się nagrzewającym. Tutaj jednak na uwagę zasługują środki ostrożności, jakie należy zachować w używaniu sprzętu. Warstwa aluminium pod wpływem temperatury może wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego naczynia często pokryte są warstwą teflonu, stanowiącego ochronną barierę. Nie mniej jednak tylko właściwe użytkowanie, które nie powoduje zarysowań ani odprysków teflonu, może być gwarantować bezpieczeństwo i zdrowie.

Patelnia indukcyjna, jak inne sprzęty gospodarstwa domowego, tworzy życiową codzienność, która cieszy. Wśród pozostałych artykułów tej strony można dowiedzieć się jak tworzyć meble ogrodowe lub jakie baseny ogrodowe dla dzieci kupowane są najczęściej.